Augmenta la degradació dels boscos del Mediterrani

El darrer informe de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO, amb les sigles en anglès) sobre l’estat dels boscos al Mediterrani posa en relleu l’increment de la degradació dels boscos. El document manifesta que Espanya, França, Turquia i Itàlia alberguen el 64% dels boscos mediterranis, i subratlla que el canvi climàtic, la degradació dels recursos naturals, l’evolució demogràfica, la migració i la transició energètica els estan amenaçant.

Les Nacions Unides apunten que els boscos proveeixen importants beneficis i serveis a la població i es calcula que la xifra arribarà als 670 milions d’euros l’any 2050. Tenint en compte tots aquests factors, els efectes negatius no pararan d’augmentar si no es prenen mesures per prevenir la degradació dels recursos naturals i dels boscos mediterranis. Uns efectes que segons el Centre de Recerca Ecològica i d’Aplicacions Forestals (CREAF) ja s’han començat a notar.

Segons un dels investigadors del CREAF que ha col·laborat en l’elaboració de l’informe, Enrique Doblas, la degradació dels boscos a la zona nord del Mediterrani es deu principalment a l’abandonament de la terra i els incendis, mentre que la zona sud pateix sobreexplotació de la llenya, sobrepasturatge i la pressió demogràfica. A causa de la manca d’aigua, es produeixen sequeres que obliguen als arbres a esgotar les reserves de carboni i això produeix la disminució de roures, avets, faigs i pins. Més concretament Doblas destaca l’augment de les temperatures, els patrons cada vegada més irregulars de pluja i les sequeres prolongades com a alguns dels factors que més alteren la distribució dels boscos.

Els incendis forestals, tot i que han disminuït en nombre, han augmentat respecte a terreny afectat. És a dir, hi ha menys incendis però els que hi ha són de més envergadura. De fet, la campanya d’incendis del 2018, que es va dur a terme entre el 15 de juliol i el 15 de setembre, va concloure amb 115 hectàrees de bosc cremat.

Algunes de les accions concretes que es demanen consisteixen en:

  • Crear aliances sòlides entre els sectors públics i privats per a la gestió forestal.
  • Triar i plantar espècies d’arbres barrejades per reduir l’impacte de les sequeres.
  • Accions de prevenció i restauració de la vegetació en casos d’incendis forestals.
  • Reforçar les cadenes de valor forestal.

En les conclusions de l’esmenat informe, la FAO destaca que cal un finançament apropiat per tal de dissenyar, integrar, i implementar unes bones polítiques que respectin els boscos i es redirigeixin cap a una economia verda. Tanmateix remarca la importància de l’acord de la convenció de Rio on els països signants, entre ells Espanya, es van comprometre a combatre la degradació dels boscos.

Podeu veure l’informe complet de la FAO fent clic en el següent enllaç.

 

Articles relacionats