La serradora Boix adverteix de la progressiva pèrdua de llocs de treball en el sector de la primera transformació de la fusta

La serradora de Puig-reig alerta que la manca de fusta, les dificultats per obtenir els permisos per talar arbres i la creixent necessitat de renovar la maquinària del sector forestal obliguen a les empreses a importar els troncs de l’estranger, un fet que posa en perill fins a un centenar de llocs de treball. Així ho recollien aquesta setmana el Diari Regió 7 i el Diari de Girona:

Agricultura estudia ara la manera d’augmentar la línia d’ajuts perquè els treballadors forestals puguin millorar la seva maquinària. Malgrat que Catalunya té una gran quantitat de boscos, les serradores del país no tenen fusta per treballar. Fins a la data actual, aquesta situació els ha obligat a importar 100.000 tones de fusta de l’estranger i, segons han assegurat, això pot comportar la pèrdua de fins a 100 llocs de treball al sector.

L’enginyera forestal de la serradora Boix, Iolanda Domenjó, creu que aquesta situació és “molt poc coherent” si es té en compte l’estat d’abandonament dels boscos catalans amb gran quantitat de massa forestal que creix “de manera descontrolada” i que es podria aprofitar a les serradores del país.

“La gestió forestal és imprescindible per mantenir la salut dels nostres boscos. Quan hi ha un incendi tothom es qüestiona si hi havia prou mitjans d’extinció, però l’important és tota la prevenció i tota la feina que no s’ha fet al bosc i ningú demana responsabilitats al Departament d’Agricultura de per quin motiu aquell bosc estava desatès”, ha denunciat Domenjó.

Segons asseguren des de les serradores, la manca de fusta és, principalment, com a conseqüència del fet que els operaris forestals estan treballant amb maquinària obsoleta que els resta competitivitat. En aquest sentit, demanen al Departament d’Agricultura que una part dels Fons Europeus d’Agricultura es destinin a ajudes i subvencions per finançar la renovació de la maquinària forestal, tal com ja es fa en d’altres comunitats autònomes.

Podeu llegir la notícia de manera íntegra en aquest enllaç.